Dolcetto San Luigi: nostalgische wijn uit cement
Het prachtige wijnhuis Bruno Porro in de Italiaanse provincie Cuneo beschikt over een collectie van de Dolcetto druif. De wijnmaker heeft ervoor gekozen drie verschillende wijnen te maken van deze druif. Het grote verschil: ze komen alle van een andere wijngaard. En op iedere wijngaard zijn de wijnstokken uit verschillende jaren. De wijn die we nu bespreken komt van wijnstokken van twintig jaar oud. Oud? Bruno Porro heeft exemplaren staan van wel zestig jaar oud! Dolcetto betekent zoet en zo smaakt het ook. De wijn doet denken aan vroeger, alsof je bij je opa over de vloer komt. Je gaat met deze wijn een beetje terug in de tijd. Het is geen moderne wijn, het is niet een wijn die heel snel gewaardeerd moet worden. Dit is een wijn waar je even bij stil moet staan. Het grappige is dat deze wijn in cementen blokken is gemaakt. We kennen allemaal de roestvrijstalen vaten die omhoog lopen. Die heeft Bruno Porro in principe ook, maar dan in de vorm van een kubus: aan de binnenkant roestvrij staal en daaromheen cement. Ik heb nog nooit een wijn geproefd die uit cement komt. Het is het eerste wijnhuis dat mij dit heeft laten zien. Een ware belevenis!