Een pareltje gemaakt van de Lessini Durello druif.
Sandro de Bruno maakt 3 verschillende mousserende wijnen van de Lessini Durello. Deze druif is toegestaan in de soave om bubbelwijn van te maken. Om het een DOCG / Methode Classico waardige wijn te kunnen noemen moet het minstens 3 maanden op lee hebben gerijpt (met de schilletjes). Sandro kiest ervoor met deze Methode Classico ervoor om het eerst 8 maanden te rijpen op de lee voordat het in de fles gaat. Om het vervolg nog eens 100 maanden te bewaren in de fles in zijn Durello tempel (kelder). Lessini is het vulkanische gebergte waar deze Durello uitstekend op groeit.
Dit is dan ook echt zijn pareltje onder de bubbelwijn.
Wat kan je dan verwachten ?
Over het algemeen zijn de wat gerijpte wijnen vaak erg krachtig en hebben vaak wat oxidatie gehad waardoor de wijn wat richting sherry kan gaan ruiken. Deze Lessini Durello 100 heeft dat niet, het blijft verrassend fris en de bubbels hebben een zeer zacht gevoel. In de geur is het wel degelijk duidelijk dat deze parel er wat voor een langere periode gerijpt heeft. Amandel en brioche komen bij mij meteen naar boven. De goud bronzen kleur die uit het glas schitteren maken het helemaal af.
Waarbij kan ik hem combineren.
Het is natuurlijk voor de hand ligend om te zeggen dat wat Sandro adviseert dan ook op te volgen als het gaat food pairing. Maar dat gaan we echt doen. Lamslende met een kruidige toest maakt de wijn beestachtig. Maar een saffraan risotto krijgt van deze wijn ook een 10+. Mocht je het bij vis willen houden dan adviseert Sandro een lekkere vette gerookte zalm, klein beetje mierikswortel cremé erbij en hatsjikidee.
Krijg jij onverwachts visite en wil je de avond echt even een speciale sfeer geven, knal deze parel dan maar gewoon open.